Two Chicks in a Pod

Bessemerbibliotekets två bibliotekarier bloggar, poddar och youtubar om det bästa som finns - böcker och läsning!

Boktips till julledigheten!

Publicerad 2017-12-08 11:06:05 i Allmänt,

På sistone har det varit väldigt tyst från Bessemerbiblioteket på sociala medier och här på bloggen. Anledningen är helt enkelt att vi har haft ovanligt mycket att göra. Det är jätteroligt och härligt att vi har så mycket bra skolbiblioteksverksamhet igång på skolan och vi jobbar just nu med en massa olika projekt i olika klasser. Det betyder ju dock att något får stryka på foten och för oss har podden och bloggen fått stå tillbaka. Vi hoppas på att kunna börja podda igen till våren så håll utkik efter oss här på bloggen eller på någon av de vanliga podcast-apparna. Vi finns ju nu mer att lyssna på via iTunes (hurra!).

Vi tänkte ändå passa på att tipsa om några riktigt bra böcker vi har läst på sistone, så här lagom till julledigheterna. Det finns så otroligt många bra ungdomsböcker ute nu och vi vill speciellt lyfta de här:

 

 

Flora Banks förlorade minne av Emily Barr som handlar om sjuttonåriga Flora som efter en hjärnoperation som tioåring inte längre kan bilda långtidsminnen. Hon minns allt som hänt upp till tio års ålder men sedan dess kan hon bara minnas saker ett par timmar i taget innan de försvinner igen. Hennes liv är mycket inrutat och hon tvingas förlita sig på rutiner och nedskrivna instruktioner för att klara vardagen. Men en dag träffar hon en pojke på stranden som kysser henne och det minnet stannar kvar! Flora blir besatt av att hitta pojken och se om han kan vara nyckeln till hennes tillfrisknande. Flora är en underbar karaktär att lära känna och boken som är skriven ur hennes perspektiv är otroligt intressant och ovanlig.  

 

Om du vill ha mer av en deckare i jul så rekommenderar vi Flickan på hotellet av Katarina Wennstam. Den handlar om gymnasietjejen Alex Skarp som börjar nysta i ett mord på en annan ung tjej och snabbt dras in i händelsernas centrum. Alex bor hos sin pappa och hans nya fru, som råkar vara kriminaldetektiv på mordroteln. Genom henne får Alex veta att en ung tjej blivit mördad på ett hotell i Stockholm och känner omedelbart en slags samhörighet med det okända offret. Tillsammans med sin bästa kompis, en folkskygg datorexpert, börjar Alex själv undersöka tjejens bakgrund och hittar snart ledtrådar som polisen missat. Det är spänning, starka kvinnliga karaktärer och en fascinerande mordgåta att lösa. Det här är första delen i en planerad serie om karaktären Alex Skarp och vi ser fram emot att läsa mer om henne.

 

Vill du hellre läsa en fackbok så tycker vi att du ska låna Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben. Han är skogvaktare och blandar sin egen erfarenhet av att arbeta med och i skogen med aktuella vetenskapliga rön om hur träd växer, kommunicerar och fungerar. Han berättar en historia som garanterat kommer få dig att se på träd med helt nya ögon. 

Vi vill önska er alla ett riktigt trevlig jullov och god fortsättning!

/Emma och Kirsi

Om

Min profilbild

Emma & Kirsi

Vi arbetar som bibliotekarier på Bessemerskolans gymnasiebibliotek. Kärleken till läsning är vår gemensamma plattform men annars är vi väldigt olika och läser helst olika genres. Kirsi gillar skräck, mysterier, science fiction och paranormal. Emma gillar romance, relationsromaner, fantasy och YA. Vi vill dela med oss av all bra litteratur vi läser, till varandra och till er! Bloggen är ett sätt för oss att arbeta läsfrämjande.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela