Two Chicks in a Pod

Bessemerbibliotekets två bibliotekarier bloggar, poddar och youtubar om det bästa som finns - böcker och läsning!

Att dela med sig av sitt kunnande

Publicerad 2016-02-26 09:58:01 i Allmänt,

I går hade vi en lite annorlunda dag då vi under förmiddagen höll i en MIK-föreläsning för kollegor på Sandvikens bibliotek. Kollegialt lärande när det är som bäst! Vi hade jättekul och det hade förhoppningsvis de bibliotekarier som kom för att lyssna också.

Bland annat pratade vi om det vidgade informationskompetensbegreppet och vad som tillkommit i det nya samlingsnamnet Medie- och informationskunnighet. Vad innebär det till exempel att vara flödeskompetent? Kirsi vill mynta ett nytt begrepp som hon saknar i MIK-blomman - "Multiflödeskompetens" - vad menar vi med det? Vad är fördelarna och riskerna med att stanna i sin filterbubbla?

 
 Vi visade också en del digitala verktyg som vi använder oss av i arbetet som vi tänker kan vara till nytta även på ett folkbibliotek. Bland annat visade vi hur kahoot och mentimeter fungerar. Det blev också en bra diskussion kring sociala medier och bibliotek. Vilka sociala medier finns det idag? Vilka används mest av till exempel åldersgruppen barn eller ungdom? Vi berättade om hur vi tänker kring de digitala plattformar vi använder oss utav och hur vi resonerar kring att ha en sociala medier strategi.

Slutligen berörde vi även ämnena näthat/nätmobbing och källkritisk medvetenhet när det kommer till informationsflöden via Internet och sociala medier. Frågor som vi alla bör ha en medvetenhet och beredskap inför.

Materialet vi använde under föreläsningen finns tillgängligt via vår facebooksida och där finns även en lista på ett antal av de vanligaste sociala medierna idag och en kort förklaring till vad de är och vad de används till för dem som vill läsa på lite.

Nu önskar vi trevlig helg till våra läsare och ett härligt sportlov till elever och lärare! På tisdag går vi in och jobbar för att skapa nytt film och podmaterial till bloggen bland annat så håll utkik framåt slutet av nästa vecka!

/Emma & Kirsi

Om

Min profilbild

Emma & Kirsi

Vi arbetar som bibliotekarier på Bessemerskolans gymnasiebibliotek. Kärleken till läsning är vår gemensamma plattform men annars är vi väldigt olika och läser helst olika genres. Kirsi gillar skräck, mysterier, science fiction och paranormal. Emma gillar romance, relationsromaner, fantasy och YA. Vi vill dela med oss av all bra litteratur vi läser, till varandra och till er! Bloggen är ett sätt för oss att arbeta läsfrämjande.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela